Lijsttrekker kieskring Tongeren, provincie Limburg
Kruimelpad
Regionale Steunkaart 2022-2027: “Voorlopig geen Vlaamse investeringssteun voor Limburgse bedrijven door Brusselse besluiteloosheid”
Nadat de steunkaart 2014-2020 noodgedwongen met een jaar werd verlengd, moest de federale overheid tegen 1 januari 2022 een nieuwe steunkaart afbakenen en indienen. De verdeling daarvan tussen Vlaanderen, Wallonië en het Brussels-Hoofdstedelijk-Gewest is reeds een tijd geleden beslist. Verder kiest elke regio zelf hoe de selectie van de gemeenten gebeurt. De Vlaamse regering was al op 17 november 2021 klaar met haar huiswerk, waarbij ze in totaal 25 gemeenten heeft ingekleurd. “De Brusselse regering blijft helaas achterop hinken, waardoor de federale overheid de 'Regionale Steunkaart 2022-2027' nog niet bij de Europese Commissie kon indienen”, zegt Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) die de problematiek aankaartte bij Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).
Limburg
In Limburg maken Pelt, Heers en Hoeselt, Beringen, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Ham, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Lanaken, Leopoldsburg, Lummen, Lommel, Maasmechelen, Oudsbergen, Tessenderlo, Tongeren en Zutendaal deel uit van de selectie. “Doordat de Brusselse regering de deadline niet heeft gerespecteerd kunnen die 19 Limburgse gemeenten nu voorlopig geen Vlaamse investeringssteun aanvragen”, zegt Rita Moors. “Als Vlaams parlementslid en schepen van lokale economie in Lummen trek ik daarom aan de alarmbel.”
Brusselse besluiteloosheid
Het Brussels-Hoofdstedelijk-Gewest rekent, zoals het toegekend kreeg bij het vorige steunprogramma, op een akkoord van de Europese Commissie zodat ze op een kleiner niveau dan de gemeenten gebieden kan aanduiden, om zo meer gericht te werken. Pas wanneer de Europese commissie daar groen licht voor geeft, kan de definitieve regionale steunkaart naar de Europese Commissie gestuurd worden en kunnen ondernemingen in de afgebakende zones steunaanvragen indienen. “Tot die tijd worden de Vlaamse grote bedrijven aangeraden om hun hun dossiers reeds voor te bereiden en om geduld te hebben”, aldus Moors.
Problematische staatsstructuur
“De hele situatie toont nog maar eens het gebrek aan respect voor Vlaanderen en de noodzaak van een confederale staatsstructuur”, vindt Moors. “De huidige staatsstructuur kan alleen maar werken als er effectief wordt samengewerkt. Het zou jammer zijn dat kansen verloren gaan enkel en alleen door een gewest dat er niet in slaagt om zijn huiswerk te maken. Iedere dag die we verliezen is een dag te veel. Ik eis dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. Zo niet dan dreigt er Vlaamse welvaart verloren te gaan en dat moeten we kost wat kost vermijden”, stelt Moors vast.