Lijsttrekker kieskring Tongeren, provincie Limburg
Kruimelpad
Drugs steeds vaker een killer in het verkeer
Uit de laatste verkeersveiligheidsbarometer van Vias blijkt dat het aantal fatale ongevallen in Vlaanderen in de eerste negen maanden van 2021 is toegenomen met 21,4% in vergelijking met diezelfde periode in 2020. Opvallend daarbij is dat de traditionele ‘killers’, zoals overdreven snelheid en rijden onder invloed, nog vaker dan anders een rol spelen. Uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Rita Moors (N-VA) aan Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters blijkt dat, binnen de categorie rijden onder invloed, de stijging van rijden onder invloed van drugs vooral opvallend is. Ook de ernst van ongevallen wordt steeds groter.
Het aantal druggebruikers achter het stuur evolueert in stijgende lijn. Sinds 2011 worden er elk jaar steeds meer bestuurders betrapt terwijl ze rijden onder invloed van drugs. In 2012 testten in heel België op een jaar tijd 2.602 chauffeurs positief. Amper 8 jaar later, in 2020 zien we 7.539 chauffeurs onder invloed van drugs, enkel en alleen al in Vlaanderen. “Rijden onder invloed van drugs is levensgevaarlijk, ook voor andere weggebruikers. De effecten zijn verschillend afhankelijk van de drugs die worden gebruikt. Maar of het nu gaat over verminderde concentratie, verhoogd risicogedrag, agressiever rijgedrag of zelfs hallucinaties… Het effect op het rijgedrag is altijd negatief. Drugs in het verkeer mogen niet getolereerd worden”, aldus Rita Moors.
Ongevallen steeds ernstiger
De ongevallen in Vlaanderen worden ook steeds ernstiger. “Het aantal gewonden en het aantal verkeersongevallen evolueert gunstiger dan het aantal verkeersdoden. Daaruit kunnen we afleiden dat de ernst van ongevallen in Vlaanderen in negatieve zin evolueert. Ook daar spelen de traditionele ‘killers’ een grote rol, maar ook afleiding door bijvoorbeeld GSM-gebruik heeft daar een steeds groter aandeel in”, aldus Moors.