Lijsttrekker kieskring Tongeren, provincie Limburg
Kruimelpad
Vlaamse subsidieprogramma’s rond handelskernversterking ondersteunen 17 Limburgse gemeenten
De coronacrisis heeft een aanzienlijke rol gespeeld voor wat betreft de leegstand in de Vlaamse handelskernen, zo ook in Limburg. Vele handelskernen liggen er uitgedoofd bij. In Limburg staat meer dan 12 procent van de 16.479 handelspanden leeg. In 2008 was dat 6,6 procent van de 16.768 handelspanden. Terwijl het aantal handelspanden daalde, nam de leegstand verder toe. Sedert 2013 lanceert het Agentschap Innoveren en Ondernemen periodiek projectoproepen ter versterking van de handelskernen, mede om de leegstand te verminderen. Sinds toen namen 17 Limburgse gemeenten deel aan Vlaamse subsidieprogramma’s rond handelskernversterking, dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Rita Moors (N-VA) aan bevoegd minister Hilde Crevits.
Subsidieprogramma’s
Er wordt een opsplitsing gemaakt tussen verschillende subsidieprogramma’s, zijnde kernversterkende maatregelen (As, Bilzen, Genk, Hasselt, Heers, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lommel), renovatie handelspanden (Genk, Houthalen-Helchteren, Tongeren), aankoop en renovatie handelspanden (As, Hamont-Achel, Beringen, Tongeren, Lommel, Sint-Truiden), EFRO-oproep kernversterking (Genk, Hasselt), premies kernwinkelgebied (Genk, Zutendaal, Tongeren, Lommel, Beringen, Leopoldsburg, Neerpelt, Maaseik, Houthalen-Helchteren) en de subsidie voor aankoop en transformatie van leegstaande bedrijfspanden in de kern (Lommel). Sinds 2013 is het totale steunbedrag goed voor een bedrag van ruim € 4,6 miljoen.
“Beleidsmaatregelen spitsen zich vandaag ook niet meer enkel toe op de handelskern maar op de ‘bedrijvige kern’, dus de ruimere kern en ook niet louter op handelsactiviteiten. De competentie-ontwikkeling bij gemeenten is hierbij een nog crucialere factor. Gemeenten hebben zich daarom ook kandidaat kunnen stellen om zich in hun aanpak ‘van leegstaande naar verweven werklocaties’ te laten begeleiden door een consortium van studiebureaus. Genk bijvoorbeeld maakt daar reeds gebruik van”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Rita Moors.
Verweefcoaches en profploeg
Er zijn slechts 5 verweefcoaches actief in Vlaanderen, waaronder een in Sint-Truiden. Voor wat betreft ‘de profploeg’ hadden zich 3 Limburgse gemeenten kandidaat gesteld tegen de eerste aanmeldingsdatum (Tongeren, Wellen en Sint-Truiden). Zij zijn ook door VLAIO geselecteerd. Intussen zijn er naar aanleiding van de tweede datum voor kandidaatstelling opnieuw 8 kandidaturen van Limburgse gemeenten bijgekomen. De kandidaturen voor de tweede ronde worden momenteel door VLAIO beoordeeld. De begeleiding door de profploeg is kosteloos. Er wordt geen bedrag per gemeente ‘gereserveerd’. Om de goede praktijken te verzamelen en op een goede manier ook ter beschikking te kunnen stellen, wordt via overheidsopdracht een portaal gebouwd, onder de naam ‘de vitrine’.
Resolutie Vlaamse meerderheidspartijen kernversterkend handelsbeleid in Vlaanderen
Om de toenemende leegstand een halt toe te roepen en de gemeentekernen te versterken, werd op 12 mei 2021 in het Vlaams parlement een resolutie van de Vlaamse meerderheidspartijen voor een kernversterkend handelsbeleid in Vlaanderen goedgekeurd, met o.a. een winkelshift, een wendbaar vergunningsbeleid, een aangepast regelgevend kader en een sterk flankerend beleid om meer experimenten op te zetten.
“We moeten steeds vernieuwend zijn en creatief omspringen met de trends en de ontwikkelingen. Door over de verschillende beleidsniveaus heen out-of-the-box te denken, drempels weg te werken, experimentele projecten op te zetten en ervaringen te delen kunnen we de lokale handel en horeca opwaarderen en de kernen een nieuwe dynamiek geven”, aldus Moors.
De resolutie (klik hier) werd in het Vlaams Parlement ingediend door Maaike De Vreese, Rita Moors en Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne en Kurt Vanryckeghem (CD&V) en Maurits Vande Reyde (Open VLD)