Lijsttrekker kieskring Tongeren, provincie Limburg
Kruimelpad
Vlaamse Regering injecteert 30 miljoen in LRM - “Limburgse ondernemingen ondersteunen in hun duurzame energietransitie”
Om de Limburgse economie extra zuurstof te geven in deze huidige turbulente economische situatie en de Limburgse ondernemingen voor te bereiden op de klimaatuitdaging en duurzame energietransitie, keurde de Vlaamse Regering zonet op de ministerraad een kapitaalverhoging van 30 miljoen euro goed voor de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM). “Met deze extra middelen moet LRM via het product ‘doorbraakkapitaal’ Limburgse ondernemingen ondersteunen in hun duurzame energietransitie”, weet Vlaams volksvertegenwoordiger en voormalig ondervoorzitster van de LRM Rita Moors (N-VA). “Gezonde bedrijven die door de hoge energiefacturen overkop dreigen te gaan, kunnen we dankzij deze beslissing door de crisis helpen.”
Doorbraakkapitaal
Limburgse kmo’s die willen investeren in het verduurzamen van hun productieproces, infrastructuur en/of bedrijfsvoering, kunnen bij LRM aankloppen voor ‘doorbraakkapitaal’. Voorwaarde daarbij is wel dat het gaat om extra investeringen ten opzichte van de normale bedrijfsvoering. Bijkomend gaat LRM in samenspraak met bedrijven op zoek naar verbeteringen met betrekking tot verwarming, isolatie, machinepark, PV panelen, laadpalen en bekijken welke de noden zijn om de productie te verduurzamen. “De Vlaamse overheid legt hiermee de nadruk op verduurzaming en een vlotte toegang tot financiering en risicokapitaal voor ondernemingen”, aldus Moors.
Focus op middelgrote ondernemingen
De kapitaalinjectie vanuit LRM zal zich situeren tussen 500.000 en 1 miljoen euro per dossier. Er wordt vooral gemikt op middelgrote ondernemingen, bij voorkeur productie- of maakbedrijven met een aanzienlijke tewerkstellingscomponent. Om concrete projecten te realiseren, kan LRM rechtstreeks investeren in het betrokken bedrijf, of via een aparte SPV waarin de onderneming en LRM samen participeren. “LRM is een rollend fonds en zal bij de instap ook meteen de exit-mogelijkheden afspreken met het betrokken bedrijf”, verduidelijkt Moors. “Het bedrijf kan LRM op termijn weer uitkopen of laten uitkopen door externe investeerders. Intussen waakt LRM als een goede huisvader over het welzijn van de onderneming in kwestie, tot die laatste beslist weer op eigen benen te kunnen staan.”