Lijsttrekker kieskring Tongeren, provincie Limburg
Kruimelpad
Steun via KMO-Portefeuille gehalveerd in 2020
> Aantal dossiers KMO-Portefeuille daalt met 25%, steunbedrag met 50%
> Coronacrisis en inkrimping steunmaatregel remmen exponentiële groei af
> Tegenover 5,2 miljoen subsidies staan 18 miljoen Limburgse investeringen
Na 3 eerdere jaren met opmerkelijke groeicijfers, kende het gebruik van de KMO-Portefeuille in 2020 een sterke terugval van 25%. Het toegekende steunbedrag halveerde zelfs in het afgelopen jaar. De coronacrisis is daar uiteraard niet vreemd aan, maar ook de inkrimping van de steunmaatregel eind 2019 is van invloed op de daling.
Dat blijkt uit een analyse van de cijfers die Vlaams parlementslid Rita Moors van Vlaams minister Hilde Crevits ontving als antwoord op een schriftelijke vraag. Samen met UNIZO Limburg werden de cijfers van naderbij bekeken. In Limburg werden in 2020 in totaal 19.344 steunaanvragen voor de KMO-Portefeuille ingediend, een stevige duik tegenover de 25.011 aanvragen in 2019. Het toegekende steunbedrag aan Limburgse kmo’s daalde zelfs van 10 miljoen euro in 2019 naar 5,2 miljoen in 2020.
De dalingen vinden we systematisch en gelijkmatig terug in elke Vlaamse provincie en in de beide steunpijlers van de KMO-Portefeuille: advies en opleiding. De maatregel staat open voor bedrijven tot 250 werknemers, maar 85% van de steun gaat naar bedrijven met minder dan 10 werknemers. Ondanks de sterke daling was de KMO-steun een hefboom voor 18 miljoen euro aan investeringen in advies en opleiding in het rampjaar 2020.
Rita Moors, Vlaams parlementslid voor N-VA: “Dat ondernemers de draaischijf van onze economie zijn, weten we al lang. Ook in de huidige coronacrisis worden zij zwaar op de proef gesteld. De KMO-portefeuille biedt veel ondernemers ook in deze moeilijke tijden heel wat mogelijkheden. Met de KMO-portefeuille wil de Vlaamse overheid kleine ondernemingen en middelgrote ondernemingen sterker maken. Het is een goed instrument om ondernemingen te steunen bij het verhogen van hun efficiëntie en productiviteit. Iets wat vandaag de dag meer dan ooit nodig is. Het is dan ook jammer om te vernemen dat er in 2020 minder Limburgse ondernemers de weg naar de KMO-portefeuille vonden. Ik wil de Limburgse kmo’s oproepen om zeker de opportuniteiten van de KMO-portefeuille niet uit het oog te verliezen.”
Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “De sterke terugval in het afgelopen jaar is uiteraard een gevolg van de coronacrisis, maar wordt ook mee veroorzaakt door de aanpassing van de steunpercentages en -bedragen sinds eind 2019. Vanuit UNIZO waren we toen al kritisch over de inkrimping van de steun via de KMO-Portefeuille. Subsidies moeten zeer kritisch bekeken worden, zeker voor zaken of investeringen die ook zonder subsidies zouden gebeuren. Want dat zijn cadeaus, weggegooid geld en werkt marktverstorend. Sommige subsidies stimuleren acties in domeinen waarin we achterlopen: verder professionaliseren, groeien, innoveren en internationaliseren. Met bewezen resultaat. Laat de KMO-portefeuille net daar nuttig zijn, door kleine en middelgrote ondernemingen extra zuurstof te geven om te investeren in advies, opleiding en coaching.”
“Ondanks de sterke daling staat tegenover de toegekende steun van 5,2 miljoen euro wel een investeringsbedrag van meer dan 18 miljoen euro door Limburgse kmo’s. 2020 was – en dan druk ik me zacht uit – geen makkelijk jaar voor ondernemers. En 18 miljoen aan investeringen in opleiding en advies in een dergelijk jaar, verdienen dan zeker waardering en een volgehouden inspanning van de Vlaamse overheid. We hopen dan ook dat de budgetten van de voorbije jaren gehandhaafd worden, en dat de middelen na de terugval in het voorbije jaar niet nog verder teruggeschroefd worden.”
Het Belang van Limburg publiceerde hierover een artikel: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20210514_94268925?fbclid=IwAR3udle_9FbkoCRDas...
Ook Made In Limburg berichtte hierover: https://www.made-in.be/limburg/limburg-haalt-amper-5-miljoen-uit-kmo-por...