Lijsttrekker kieskring Tongeren, provincie Limburg
Kruimelpad
N-VA roept minister op vaart te maken met verbod op oneigenlijk gebruik lachgas
Waarom is er in ons land nog steeds geen verbod op het bezit en het gebruik van lachgas? Nederland voerde op 1 januari een lachgasverbod in. Waarom kan het daar wel en hier niet? Vlaams volksvertegenwoordigers Rita Moors en Katja Verheyen (N-VA) pleiten voor de verstrenging van de regels en roepen de federale minister van Mobiliteit om werk te maken van het aangekondigde verbod op oneigenlijk gebruik. “Lachgas wordt steeds meer misbruikt door jongeren, met alle gevolgen vandien ,zowel binnen als buiten het verkeer. Er bestaat nu een enorm draagvlak voor een verbod op het oneigenlijk gebruik. Laat ons er dan ook vaart achter zetten”, aldus Moors en Verheyen.
Lachgas in de lift
Door het inhaleren van lachgas krijgt men een kortstondige euforische roes. De effecten zijn vergelijkbaar met de symptomen van alcoholgebruik. De risico’s in het verkeer ook. “Weggebruikers die onder invloed zijn voelen zich vaak superieur, rijden roekeloos en herkennen de gevaren niet. Het zal dan ook niet de eerste keer zijn dat er zware en zelfs dodelijke verkeersongevallen gebeuren waar lachgas in het spel is”, aldus Moors.
Oneigenlijk gebruik aanpakken
“Aangezien lachgas door spoedartsen en tandartsen vanwege ten bate van patiënten, bekijken we best hoe we dergelijk verbod inrichten. We moeten namelijk het oneigenlijk gebruik aanpakken.” aldus Vlaams parlementslid Katja Verheyen (N-VA). “En het misbruik van lachgas in het verkeer maar ook door jongeren in het algemeen zijn daarbij absolute prioriteit”, benadrukt ze.
Nederland verbiedt
Op dit moment is lachgas, in tegenstelling tot andere drugs, niet algemeen verboden. Verschillende lokale besturen hebben het wel verboden op hun grondgebied, zoals bijvoorbeeld Hasselt en Diepenbeek.
Nederland voerde vanaf 1 januari 2023 een nationaal verbod in op het gebruik en het bezit van lachgas. In ons land werd op de meest recente Interministeriële Conferentie Mobiliteit (IMC) de invoering van een verbod op lachgas ook aangekaart en besproken. Ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters steunt zo’n verbod. Maar “een verbod betekent ook dat er gehandhaafd moet kunnen worden. De manier waarop moet grondig onderzocht worden”, antwoordt zij op een parlementaire vraag.
Vlaams Parlementslid Rita Moors (N-VA): “Het is inderdaad zo dat er momenteel helaas nog geen sluitende methode is om het gebruik van lachgas in bloed, adem, speeksel of urine te constateren. Aan die detectiemethode moet dus absoluut gewerkt worden.
Nederland legt zijn focus daarom anders. Het lachgasverbod daar betekent dat het onder meer verboden is om lachgas binnen of buiten het grondgebied te brengen, te verkopen of te bezitten. Iedereen die niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft, wordt bestraft. Laten we daar alsjeblieft ook hier werk van maken. Liever vandaag dan morgen. Zo dringen we op zijn minst het aanbod drastisch terug.”