Lijsttrekker kieskring Tongeren, provincie Limburg
Kruimelpad
Gebruik KMO-Portefeuille stijgt met 20%, populariteit KMO-Groeisubsidie gehalveerd
> KMO-Portefeuille: sterke groei wist terugval uit 2020 nog niet uit
> Tegenover 7 miljoen subsidies staan 23 miljoen Limburgse investeringen
> 90% van steun gaat naar kmo’s tot 50 werknemers
> KMO-Groeisubsidie: invoering thematische oproepen verhoogt drempel
> Slechts 1 op 2 dossiers KMO-Groeisubsidie goedgekeurd, tegenover 9 op 10 voor KMO-Portefeuille
Na de sterke terugval met 25% in 2020, kende het gebruik van de KMO-Portefeuille in 2021 opnieuw een stijging van 20%. Het toegekende steunbedrag neemt ook toe, maar benadert nog niet de hoge cijfers van 2019 (net voor de coronacrisis én de inkrimping van de steunmaatregel). Dat blijkt uit een analyse van de cijfers die Vlaams parlementslid Rita Moors van Vlaams minister Jo Brouns ontving als antwoord op een schriftelijke vraag. “Het toegenomen aantal dossiers in de KMO-Portefeuille is goed nieuws na de sterke terugval in 2020. De maatregel gaat ondertussen al heel wat jaren mee en blijft – ondanks de inperking van de steunpercentages en -bedragen – een belangrijke impuls voor kmo’s”, aldus Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg.
Samen met UNIZO Limburg werden de cijfers van naderbij bekeken. In Limburg werden in 2021 in totaal 23.095 steunaanvragen voor de KMO-Portefeuille ingediend, opnieuw een stijging na de terugval naar 19.344 aanvragen in 2020. Die stijging komt volledig op rekening van het aantal aanvragen voor opleidingssteun. Het toegekende steunbedrag aan Limburgse kmo’s stijgt van 5,2 miljoen euro in 2020 naar 6 miljoen in 2021, maar blijft nog ver van de 10 miljoen steun uit 2019.
Rita Moors, Vlaams parlementslid voor N-VA: “Dat onze Limburgse ondernemers de weg naar de KMO-Portefeuille hebben teruggevonden is alvast een goed teken. Daarmee bewijzen ze hun veerkracht na een moeilijke periode en erkennen ze het belang van investeren in de kwaliteit van hun werknemers. Het was een hobbelige rit door de coronacrisis en met de oorlog in Oekraïne is het nog steeds alle hens aan dek. De KMO-Portefeuille kan zeker helpen om de concurrentiepositie van onze Limburgse ondernemingen in Vlaanderen, maar ook wereldwijd, te versterken. Ik wil daarom zeker nog een oproep doen om de opportuniteiten die de KMO-Portefeuille biedt optimaal te benutten.”
Hefboom voor 21 miljoen aan investeringen
De stijging vinden we systematisch en gelijkmatig terug in elke Vlaamse provincie en in de beide steunpijlers van de KMO-Portefeuille: advies en opleiding. De maatregel staat open voor bedrijven tot 250 werknemers, maar 90% van de steun gaat naar bedrijven met minder dan 50 werknemers. Adviesdossiers moeten met een aandeel van slechts 3% in het aantal dossiers de duimen leggen voor opleidingsdossiers, maar zijn wel goed voor 20% aandeel in de toegekende steun.
De KMO-Portefeuille was een hefboom voor 21 miljoen euro aan investeringen in advies en opleiding in Limburg in het afgelopen jaar. In heel Vlaanderen was de steunmaatregel een impuls voor afgerond 153 miljoen euro kmo-investeringen.
Sterke terugval voor KMO-Groeisubsidie
UNIZO en Rita Moors doken ook in de cijfers voor de KMO-Groeisubsidie. In tegenstelling tot de KMO-Portefeuille zien we bij de KMO-Groeisubsidie een omgekeerde beweging: het aantal ingediende aanvragen nam in Limburg met 40% af tussen 2020 en 2021 van 122 naar 69 aanvragen, en het toegekende steunbedrag halveerde van 2,3 naar 1,1 miljoen euro. Tegenover die steun staan 2,25 miljoen euro aan Limburgse groei-investeringen. In heel Vlaanderen daalde de toegekende steun in het kader van de KMO-Groeisubsidie met 40% van 17,5 naar 10,9 miljoen euro.
De verminderde populariteit van de KMO-Groeisubsidie valt te linken aan de invoering van thematische oproepen in het afgelopen jaar. Tot en met 2020 konden dossiers open doorheen het jaar ingediend worden, sinds 2021 wordt de KMO-Groeisubsidie toegekend via een competitieve oproep per thema.
Net zoals bij de KMO-Portefeuille blijkt ook de Groeisubsidie vooral een belangrijke steun te zijn voor kleine ondernemingen: ruim 85% van de goedgekeurde dossiers en middelen zit bij kmo’s tot 50 werknemers. Een mogelijke kanttekening is wel dat de kwaliteit van de ingediende dossiers afneemt, te oordelen aan het dalend goedkeuringspercentage in de afgelopen jaren. In 2021 werd slechts de helft van de ingediende dossiers voor een KMO-Groeisubsidie goedgekeurd, komend van meer dan 80% in 2018. Ter vergelijking: voor de KMO-Portefeuille ligt het goedkeuringspercentage al verschillende jaren op 92%.
Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “Het toegenomen aantal dossiers in de KMO-Portefeuille is goed nieuws na de sterke terugval in 2020. De maatregel gaat ondertussen al heel wat jaren mee en blijft – ondanks de inperking van de steunpercentages en -bedragen – een belangrijke impuls voor kmo’s. De KMO-Portefeuille geeft kleine en middelgrote ondernemingen namelijk extra zuurstof om te investeren in domeinen waarin we achterlopen: verder professionaliseren, groeien, innoveren en internationaliseren. De thematische benadering voor de KMO-Groeisubsidie is op zich een logische keuze om gerichte acties te ondersteunen, maar het dalend aantal dossiers toont wel aan dat een evaluatie van de nieuwe aanpak nodig is om te vermijden dat investerende kmo’s de maatregel missen. Tegenover de toegekende steun van 7 miljoen euro in beide maatregelen staat een investeringsbedrag van meer dan 23 miljoen euro in opleiding en advies door Limburgse kmo’s. Dat verdient waardering en een volgehouden inspanning van de Vlaamse overheid. We hopen dan ook dat de budgetten voor deze kmo-ondersteuning gehandhaafd blijven.”
Lees het bericht in de online pers: https://www.made-in.be/limburg/kmo-portefeuille-wordt-20-vaker-opengetro...